Ticker știri

Schi la altitudini necunoscute

nthumb_587_x_412_22956-kranjska_sloveniaEuropa Centrală şi de Est îşi dezvăluie munţii. Pornim în căutarea zăpezii perfecte…

​Serbia şi Herţegovina, Kapaonik
Cum ajungi: Kapaonik se află la 250 km cu autobuzul din Belgrad.
Sezon: noiembrie-martie.
Pârtii: 60 km de pârtii pentru diferite niveluri de competenţă, piste de freeride, sărituri de pe trambulină şi schi safari. Ski-pass: 15 euro/zi.
De văzut: Kapaonik a fost cândva un important centru al Serbiei medievale (Castelul Maglic, Mănăstirea medievală Nemanja Studenica şi Mănăstirea Sopocani, care adăposteşte galerii cu picturi medieval sârbeşti). Bine cunoscut pentru viaţa de noapte, Kapaonik are în centru cluburi cu muzică live, Prestige şi Club Hardy.

Bulgaria, Bansko
Cum ajungi: Cu trenul sau autobuzul din Sofia, prin Munţii Pirin, până în Bansko.
Sezon: decembrie-mai.
Pârtii: Bansko are două mari centre de schi, Chalin Valog (1100-1600 m) şi Shiligarnika (1700-2500 m), accesibile cu telegondola. Pârtiile de schi se întind pe 70 km.
Ski-pass: 25 euro/zi.
De văzut: Cât timp eşti în Bansko, descoperă ruinele romane şi tracice şi un orăşel cochet aflat la poalele munţilor. Poţi încerca bucătăria autohtonă balcanică în renumitele taverne „Mehana”, localuri zgomotoase cu orchestră. O masă cu trei feluri de mâncare te poate duce până la 15 leva (0,51 euro). Vizitează Sofia şi Mânăstirea Rila.

Ucraina, Slavsko
Cum ajungi: Iei trenul din Kiev sau Lviv.
Sezon: decembrie-aprilie
Pârtii: Drumul la pârtia de schi este o aventură, pentru că vei merge cu camionete sovietice. Muntele Trostian oferă pârtii numai pentru experimentaţi. Cu un ghid poţi găsi cărări şi pârtii fără aglomeraţie.
Ski-pass: 10 euro/zi.
De văzut: Lângă Lviv se poate face un tur al castelelor ucrainene din sec. al XIII-lea, iar în oraş, recomandăm Biserica Sf. Nicolae, Centrul Vechi, Bisericile Dominicană şI Armenească şi palatul familiei Potocki. În Slavsko ar fi bine să alegi mâncarea făcută în casă şi nu e chiar rău să fii aşteptat după o zi lungă de schi cu shashlyk (un soi de frigărui) proaspăt ieşite de la grătar. Preţurile sunt foarte mici, o bere costă între 3 şi 8 grivne (aproximativ 0,3- 0,8 $ !).

Polonia, Zakopane

Cum ajungi: Cu avionul până în Cracovia şi din oraş, cu autocarul sau cu o maşină închiriată.
Sezon: decembrie-aprilie
Pârtii: Zakopane e o staţiune liniştită, situată
pe culmile Munţilor Tatra. Pârtiile Nosal şi Kasprowy sunt pentru avansaţi, iar în pădure există piste de schi cross.
Ski-pass: 15 urcări/13 euro.
De văzut: Staţiunea este preferată pentru Lacul Morskie Oko, săniile trase de cai şI pentru mâncarea tradiţională poloneză (cârnaţi cu varză murată, colţunaşii de carne „zrazy” şi oscypek – o brânză afumată foarte sărată). Poţi vizita Muzeul Natural al Munţilor Tatra, se pot vedea celebrele spectacole de dans folcloric „bătuta” şi târgurile cu produse tradiţionale. Strada principală din Zakopane este Krupowki, ticsită de cafenele şi restaurante.

Cehia, Harrachov
Cum ajungi: Harrachov este localizat în valea Râului Mumlava, fiind accesibil cu trenul din Praga sau din Polonia.
Sezon: decembrie-martie
Pârtii: Staţiunea îi ademeneşte în special pe cei care practică sărituri de pe trambulină la Certova Hora. Pârtiile au iluminat nocturn, instalaţii de zăpadă artificială şi infrastructură modernă. Ca să intri în atmosferă, te sfătuim să te cazezi într-o cabană „bouda”. Ski-pass: 20 euro/zi. De văzut: Harrachov e recunoscut ca important centru de fabricare a sticlei (tradi- ţie de gravare, vopsire şi prelucrare), există expoziţii şi un muzeu al obiectelor din sticlă. Poţi face, de asemenea, o vizită la fabrica de bere (unde se degustă diferite sortimente) şI la Capela Sf. Elisabeta, cu clopot din sticlă.​

Slovacia, Jasna
Cum ajungi: Din Bratislava cu schibus-ul sau cu trenul până în Liptovsky Mikulas, iar de acolo se poate lua un autobuz.
Sezon: decembrie-aprilie
Pârtii: Ai snowboard (mai ales pentru cei care practică stilul carvin, freestylerii au la dispoziţie 14 raliuri şi o trambulină imensă lângă pârtia Otupne), schi-alpinism (pe pante de peste 45 de grade) şi schi-fond (pentru vagabondarea prin Strbské Pleso).
Ski-pass: 25 euro/zi.
De văzut: Treci prin cea mai frumoasă vale din Tatra Joasă, Demänovská, ce cuprinde Peştera de Gheaţă şi Peştera Libertăţii.

Revista NATIONAL GEOGRAPHIC TRAVELER ROMANIA, iarna 2010-2011

Poze: GettyImages.com

Despre andreeadanescu (45 de articole)
Cultural entrepreneur on the serious times, lover of beautiful things on my free time.

1 comentariu la Schi la altitudini necunoscute

  1. Hey, don’t pay attention to the haters. You’re doing an incredible job.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: