Ticker știri

Sinaia à la carte

shutterstock_84205537La o oră şi jumatate față de București, orice călător îşi poate permite o escapadă în Sinaia pentru a descoperi detaliile acestui orășel plin de farmec, cu o istorie captivantă, iar în sezonul rece avem vești numai de bine pentru iubitorii sporturilor de iarnă.

De scotocit prin oraș: Fie că se intră în oraș din gară sau de pe DN1, străzile din centru adăpostesc o multitudine de locuri de văzut şi de încercat. Fosta vilă Luminiș, acum Casa Memorială  a lui George Enescu (str.Gârbovei, vizitare 9.00-15.00) ilustrează cu şarm stilul arhitectonic al curţilor boiereşti fortificate din secolul al XVIII-lea. Complexul Peleş (Castelul Peleş, Pelişor, Corpul de Gardă, Economat, Foişor) este un ansamblu arhitectural construit de Carol I pe malul stâng al pârâului Peleş care rezervă vizitatorilor săi atât o lecţie de istorie fascinantă, cât şi un peisaj sălbatic şi pitoresc. Este unul dintre cele mai bine conservate palate din Europa, reşedinţa de vară a familiei regale, Peleşul cuprinde numeroase colecţii valoroase (printre care cele peste 4000 de piese de armament ale lui Carol I), saloane şi anticamere ce reprezintă o varietate de stiluri de design interior (hispano-maur, neoclasic italian, rococo, baroc german şi artdeco). Amplasat în partea nordică a Parcului Ghica, Casino Sinaia ascunde sub acoperişul sau o istorie plină de nopţi albe a împătimiţilor jocurilor de noroc din perioada interbelică, acum, cazinoul, păstrându-şi eleganța, este gazdă pentru evenimentele corporate şi culturale.  Vechea Gară Regală cuprinde o captivantă colecţie de modele de trenuleţele în miniatură într-o mişcare continuă care te vor încânta alături de exponatele de epocă: ceasuri feroviare, o drezină adaptată pentru Ana Pauker pentru a merge pe șinele de cale ferată, inscripţii feroviare şi alte obiecte valoroase care ţin de cultura CFR. Obosiţi fiind, spre înserat, călătorii se pot relaxa urcând cu Telegondola Sinaia care îi va plimba prin Munţii Bucegi şi Valea Prahovei, oferindu-le o privelişte elveţiană deasupra oraşului (program 9.00-19.00 vara, 08.30-17.00 iarna, tarif dus-întors 30 lei), pornind din cartierul Furnica şi ajungând până la Cota 1400.

Food & Drink: Sinaia este pregătită cu felurite restaurante şi localuri cât să satisfacă cel mai pretenţios client. La Taverna Sârbului (Calea Codrului), oaspeţii sunt primiţi într-un decor şi cu un meniu haiducesc, un local de desfătare pentru gurmanzi, la Restaurant-Pensiune Alex (str. Theodor Aman, nr. 9) se poate servi un veritabil gulaş ardelenesc de vită delicios de condimentat şi multe specialităţi ungureşti. La Cucina Sofia vă aşteaptă o surpriză culinară italienească. Un lucru inedit pentru cei mai pofticioşi sunt tarabele colorate, pline ochi de dulciuri homemade (ciocolată de casă, batoane cu susan si nuci) care se găsesc de-a lungul străzii ce duce spre Castelul Peleş.

Viaţa de noapte​: Ce legătură ar avea un marinar cu muntele? Ei bine, în localul Old Nick Pub (Bd. Carol I, nr. 8) aceştia se întâlnesc la două pahare de whisky, într-un loc cu o legendă cel puţin, cu petreceri tematice şi cu o atmosferă plăcută unde prietenii se întălnesc să bea şi un pic de alcool, nu numai o cafea.

Evenimente: Până pe 15 decembrie Castelul Peleş găzduieşte expoziţia temporară „Gustav Klimt şi Kunstlerkompagnie”. Anul acesta lumea artei aniversează 150 de ani de la naşterea lui Klimt,  iar Castelul Peleş va adăposti în cinstea acestuia 25 de lucrări originale ale lui Gustav Klimt, Ernst Klimt şi Franz Matsch, realizate în perioada 1883-1886 la comanda regelui Carol I. Decorarea Palatului Peleş a fost pentru cei trei tineri vienezi prima comandă importantă. Expoziţia este un eveniment de nelipsit pentru cei interesaţi să cunoască un Klimt în stilul timpuriu Secession. Dacă ai norocul să te afli în Sinaia în perioada potrivită, s-ar putea să te întâlneşti cu faimosul tren Orient Express, un exemplu desăvârşit de lux şi rafinament, martorul multor poveşti seducătoare. Trenul urmează anual traseul Paris-Istanbul, iar din 2000 cuprinde în ruta sa şi staţiunea Sinaia în timpul căreia sunt organizate vizite la Palatul Peleş şi la Mânăstirea Sinaia.

De sezon: Pe perioada iernii, Sinaia oferă singurul domeniu de ski de altitudine din România, cu creste de peste 2000 m accesibile prin transportul cu cablu şi cu un sezon care începe în decembrie şi poate ţine până în luna mai. Pârtia Carp este recomandată numai sportivilor experimentaţi, în timp ce pârtia Valea Dorului are o varietate mai mare de grade de dificultate şi o senzaţie unică de ski deasupra norilor.  Exista şi o pârtie amenajată cu zăpadă artificială, deservită de Telegondola Sinaia şi care are următorul traseu: Cota 1400 – Cota 1.000 (staţia de plecare a Telegondolei). La baza telegondolei se afla o pârtie pentru începători, dotată cu nocturnă şi teleschi, parcare şi cabane. Pârtia are o lungime de 2.000 de metri şi un grad de dificultate mediu. De asemenea, celor pasionaţi de drumeţii le sunt oferite trasee montane, în care peisajele sunt pur şi simplu ameţitoare. Printre cele mai cunoscute trasee se număra Sinaia-Poiana Stânii, Sinaia-Piscul Câinelui, Sinaia-Cuibul Dorului. În plus, pe drumul spre Târgovişte, până la intrarea în Sinaia, se poate ajunge la Lacul cu Bolboci, urcând apoi spre Peştera Ialomiţei, în interiorul căreia se afla şi Mânăstirea Ialomiţei. Pe acelaşi traseu se poate ajunge şi pe Platoul Bucegi, de unde se pot admira formaţiunile stâncoase Babele şi Sfinxul.​

Poze: Shutterstock

Reclame
Despre andreeadanescu (45 de articole)
Media & Public Relations on the serious times, lover of beautiful things on my free time.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: