Ticker știri

André Brugiroux, de profesie călător

Andre-Brugiroux-2135 de ţări, 400.000 de kilometri cu 1$ pe zi.

Acum are 76 de ani şi este oarecum liniştit, dar nu are o linişte interioară care se aseamănă cu resemnarea vârstei şi a experienţei, ci mai mult cu ideea că André Brugiroux este francezul care le-a văzut pe toate, la propriu.

Este singurul om de pe o planetă cu 7 miliarde de suflete care se poate mândri că a călătorit în absolut toate statele lumii şi că nu a primit pentru asta un card de fidelitate de la companiile aeriene pentru parcurgerea celor peste 400.000 de km înşiraţi de o parte şi de alta a globului. Regula lui de aur pentru a putea vedea lumea din postura unui om normal, şi nu a unui miliardar, a fost să facă autostopul. A înfruntat moartea de nenumărate ori, şi-a găsit dragostea şi religia, iar ultima călătorie a fost în 2011 în Sudanul de Sud, o ţară nou înfiinţată.

La vârsta de 17 ani, în 1955, André pleca din casa părintească din Paris cu 10 franci în buzunar şi o diplomă de specialitate în studii hoteliere, într-un timp în care aproape nimeni nu-şi permitea să călătorească cu avionul, când nu existau ghiduri online sau o comunitate ca The Lonely Planet sau Couchsurfing. Din lipsă de informaţii şi de bani a decis ca, înainte de toate, să înveţe câteva limbi străine de circulaţie internaţională (engleza, spaniola, germana şi italiana), apoi a lucrat în toată Europa şi în Canada, acceptând posturi de la traducător, până la cele de lustruit pantofi în Italia. Prima sa aventură temerară avea să dureze 18 ani de atunci încolo, timp în care a străbătut 135 de ţări, trăind cu doar un dolar pe zi, cât să-şi asigure mâncarea, costul vizelor, al cazării şi al filmelor pentru aparatul de fotografiat. Singura modalitate prin care putea să se ţină de acest buget strâmtorat era să călătorească numai făcând autostopul. De cele mai multe ori a dormit în cort, doar o singură dată a fost nevoit să tragă la un hotel, fiind ameninţat de un ofiţer sovietic în timp ce traversa URSS-ul. Nu a mâncat la restaurante şi nu a mers cu avionul decât pentru a trece de pe un continent pe altul. A străbătut America de la un capăt la celălalt, Insulele din Pacific, Orientul Îndepărtat, Siberia, Orientul Mijlociu, India, Iran, întreaga Europă şi Africa. De-a lungul anilor a stat la închisoare de şapte ori, a fost deportat şi jefuit în nenumărate rânduri, era să moară de dizenterie în Pakistan sau îngheţat la -45 de grade în Alaska. A vizitat comunităţile de hippie din San Francisco în anii ’70, s-a trezit sub ameninţarea puştilor în America de Sud, fiind confundat cu un spion din anturajul lui Che Guevara, a muncit ca voluntar într-un kibbutz din Israel, a studiat yoga într-un ashram din Himalaya.

Însă, pentru el, realizarea cea mai de preţ a fost atunci când a descoperit în Alaska o credinţă veche, numită Baha-i, al cărei fundament era „tot Pământul este o singură ţară”, potrivindu-se de minune cu spiritul său liber şi tolerant şi cu ideea unei comunităţi globale unitare. După prima parte a drumeţiilor sale, André Brugiroux a început să scrie o carte cu impresii adunate din jurnalele sale de călătorie, Un popor, o planetă, a realizat un documentar şi a continuat să călătorească neîncetat pentru următorii 30 de ani (încheindu-şi vizita Pământului în timp ce privea urşii polari din Churchill, Manitoba).

Affiche_du_film_d'André_Brugiroux_version_anglaise

Pentru André Brugiroux, România a fost a 68-a ţară vizitată, apreciind mâncarea delicioasă şi spunând despre români că sunt oameni prietenoşi, dar cu un aer de tristeţe care îi aminteşte de zonele rurale din Portugalia. André a fost denumit un Marco Polo al timpurilor contemporane, autostopistul absolut, însă, în afara acestor etichete, el este un vagabond modern care şi-a dedicat 50 de ani din existenţă împlinirii totale a visului său.

 

Despre andreeadanescu (45 de articole)
Cultural entrepreneur on the serious times, lover of beautiful things on my free time.

1 comentariu la André Brugiroux, de profesie călător

  1. I have been online online more than Three hours today, nevertheless I never discovered just about any intriguing content like your own house. It is wonderful value plenty of for me personally. I think, when almost all net entrepreneurs in addition to writers made perfectly material just like you performed, the world wide web would be additional beneficial than ever.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: