News Ticker

Despre Brain-drain si Brain-gain

-De la concept la un mod de viata-

alex 2Text: Alexandra Carstea 
De ce aceasta tema? Mi-am propus sa scriu o serie de articole despre fenomenul Brain Drain. Ii spun fenomen, asa cum il regasim si in articolele de specialitate, deoarece are implicatii din ce in ce mai mari asupra tarii de origine si a celei de resedinta.  Este insa vorba mai presus de toate despre oameni. Oameni si povesti de succes. Oameni si dorinta, forta, ambitia si capacitatea de a reusi intr-o societate straina.

Este insa si vorba despre oameni care decid sa se intoarca in tara de origine, odata cu experienta de viata diferita, stilul de munca si modul de gandire, adica Brain gain. Suntem oare pregatiti sa ii ascultam ? Stim oare sa implementam propunerile lor in societatea noastra?

Obiective mici si mari 

Teamwork and Leadership with education symbol represented by two human heads shaped with gears with red and gold brain idea made of cogs representing the concept of intellectual communication through technology exchange.

Teamwork and Leadership with education symbol represented by two human heads shaped with gears with red and gold brain idea made of cogs representing the concept of intellectual communication through technology exchange.

Acest articol se doreste a fi unul dintr-o serie pe aceeasi tema. Pe langa intrebarile ridicate mai sus, imi propun sa pun accentul si pe plus valoarea in munca si in societate pe care o aduc romanii nostri inalt-calificati in tarile in care aleg sa isi desfasoare activitatea. Aleg sau li se da o oportunitate acolo sa isi dezvolte potentialul si sa il puna in valoare in slujba societatii.

“Exodul-creierelor” este definit ca un transfer constant de personal cu inalta calificare, din anumite tari, mai putin dezvoltate in general, catre state mai puternice economic. Fenomenul a cuprins societatea romaneasca in ultimii 20 de ani si a capatat amploare in ultima perioada.

Tocmai din acest motiv va propun sa ne gandim daca si acest fenomen al migratiei inalt calificate este o cauza a crizei economice din Romania. Si daca da, cum s-ar putea ameliora acest fenomen si cum am putea sa stimulam  romanii intorsi in tara dupa experienta educationala si profesionala dobandita in strainatate?

Din ce unghi privim brain drain-ul? Sub aspectul economic doar sau si din cauza absentei prestigiului profesional si a recunoasterii meritelor, a unui standard de viata mai bun?

Editorialele din aceasta serie, departe de a se dori stiintifice, cauta sa aduca aproape de cititori povesti de succes ale romanilor.

Brain-Drain (1)Radu – Visul American si povestea lui de succes de acolo

Pe Radu l-am cunoscut in Londra. Eram invitata la un barbecue organizat de niste romani care traiau in Marea Britanie de ceva ani. Radu facea parte din migratia high-tech, plecat departe, tocmai in Statele Unite si intors de curand in Romania. Adaptarea si readaptarea o privea cu entuziasm si incredere : “ Romania este tara in care fetita mea isi va trai o copilarie sanatoasa”, dupa cum spunea el.

La patru ani dupa terminarea facultatii a aparut  o oportunitate: visul American. A decis sa plece atunci in cautarea unor perspective financiare, profesionale si de ce nu, de prestigiu.

Societatea Americana i-a adus multe beneficii. A progresat mult si lin spre functii de conducere. A aflat atunci ca un roman este foarte apreciat pentru calificarile si expertizele sale, din simplu software engineer a ajuns Director de Dezvoltare pentru Tehnologii Avansate. Americanii i-au dat o sansa si usor-usor au trecut 10 ani de American dream. Se adaptase usor, avea un colectiv placut, jobul era bine remunerat, iar pachetele de beneficii pe masura. E-adevarat ca relatiile de prietenie sunt altfel privite acolo. Sau cel putin asta a fost experienta lui.

Mai putin aplecat doar spre dobandirea beneficiilor materiale , Radu a inceput sa isi puna intrebari despre posibila lui intoarcere in tara, cu ocazia unui proiect la care a participat in Spania.

O echipa mixta, toti profesionisti IT, tari diferite, culturi diferite si in aceeasi masura, aspiratii diferite. Si totusi Spania a lasat amprenta asupra tuturor . In ciuda temerilor japonezilor din echipa, pentru care predarea rapoartelor la timp era vitala si in calea carora statea celebra si consacrata “siesta” spaniola, in ciuda atitudinii relaxate, chiar daca profesioniste cu care tratau spaniolii din echipa finalizarea la virgula a task-urilor zilnice, in ciuda diferentelor de opinii si de origine, proiectul s-a concretizat cu succes exact asa cum a fost planificat. Toate acestea petrecandu-se intr-un décor mirific al unui sat de pe malul marii unde pescarii aduceau zilnic la mal bogatiile marii ce urmau sa fie preparate in soiuri traditionale spaniole.

Pentru fiecare din echipa desfasurarea proiectului a fost o provocare si o redescoperire.
In ce consta calitatea vietii fiecaruia dintre ei.  Daca pentru unii a insemnat o reconversie profesionala sau chiar renuntarea la un job bine remunerat si de prestigiu, pentru Radu a insemnat primul pas spre intoarcerea in tara. Se decisese sa puna punct comunicarilor pe Skype cu sotia si fetita si sa se bucure de anii copilariei celei mici, aproape de ea. I-a fost teama sa renunte la stabilitatea finaciara pe care o avea ? Cu siguranta. Insa atunci a fost decizia asumata pe care a luat-o si anume : intoarcerea in Romania, tara de origine, tara in care avea sa isi dezvolte un business, aducand cu el ani de experienta si o cu totul alta abordare a vietii societatii in general.

Start-up in Romania.

Radu este acum un antreprenor realizat in Romania. Adaptarea i-a fost grea dupa ce entuziasmul s-a mai diminuat. Erau mereu intrebari pe care si le punea: “ De ce nu se intampla asta daca stiu ca ar exista o solutie? “, sau “ Cat de usor ar fi sa abordezi altfel aceasta situatie daca ar exista dorinta sa fim consultati si noi, romanii care am ales sa ne intoarcem acasa. “

Nu regreta insa in nici un moment decizia pe care a luat-o. Pentru el au primat calitatea vietii de familie, timpul petrecut acasa si dorinta de a se descurca onorabil si la el in tara. Si de ce nu? Poate sa I se auda si lui vocea la un moment dat.

“Ca mine sunt multi aceia care au ales sa revina in tara. Motivele variaza. Dar foarte multi sunt si aceia care desi nu se intorc, isi doresc sa fie consultati in diverse probleme legate de tara lor. Cat costa sa primesti sfaturi si expertiza gratis ? “

beyin_gocu_brain_drain_by_canankolcu-d56azlwQ&A si ..bursa de idei

  • In opinia ta Radu, ce implicatii are Brain Drain-ul pentru Romania?

Implicatiile majore apar atunci cand numarul oamenilor educati si capabili ce pleaca peste granita depaseste capacitatea de refacere a societatii romanesti. Un brain drain redus poate fi benefic, o dezertare in masa este catastrofala. Practic in Romania acum este foarte dificil sa iti gasesti oameni capabili sa miste lucrurile inainte. Cercetarea fundamentala si dezvoltarea de produse noi  sunt primele domenii in care se vede dezastrul. Suntem incapabili sa dezvoltam  produse competitive pe plan international la scara larga

  • Care sunt variantele pentru a diminua sau a stopa migratia inalt calificata din Romania?

Daca ne uitam la motivele pentru care oamenii pleaca vom identifica ce poate fi facut pentru a-i motiva sa ramana. Daca intelegem faptul ca generatia actuala nu mai are nostalgii de genul raul, ramul si este mult mai mobila putem gasi actiuni eficiente. Oamenii educati nu pleaca doar din motive economice, pleaca din lipsa oportunitatilor profesionale, a respectului cu care sunt tratati de stat, a frustrarii ca nu pot face nimic in relatia cu administratia pentru a imbunatati viata de zi cu zi. Pentru un om educat calitatea vietii este raportata si la modul in care este tratat in alta tara, nu doar la o comparatie de venituri. E mult de spus.

  • Cum vezi posibil ca romanii plecati in afara tarii sa se implice, chiar si de la distanta in viata sociala, economica si culturala a Romaniei ? Cum am putea sa beneficiem de expertiza lor si in acelasi timp sa ii valorizam, punand in aplicare propuneri venite din partea acestora?

Sunt multi romani ce doresc sa se implice dar sunt ignorati. Timpul si energia lor sunt pretioase si nu-si permit sa le iroseasca pe capriciile de moment ale unui politician sau altul. Seriozitatea factorului local este principalul obstacol in acest dialog. De ce si-ar pune ei la dispozitie expertiza si cunostintele daca in acest mod nu pot schimba nimic in Romania? Ce partener de discutie ar avea? Ce diferenta pot face in viata oamenilor?

Daca autoritatile romane ar lua initiativa utilizarii expertizei romanilor plecati in strainatate in proiecte de impact, cu rezultate vizibile si fara compromisuri „din motive politice”, sunt convins ca romanii plecati in strainatate ar fi dispusi sa contribuie la a imbunatati viata din Romania. Primul pas trebuie sa vina din tara si cred ca putem utiliza tehnologiile momentului pentru a creea o platforma in ajutorul acestei idei. 

NB:

Cea din urma intrebare va fi reluata la fiecare articol ce va urma pe aceasta tema. Scopul este acela de a constitui o bursa de idei valoroase.

 

Anunțuri
Despre andreeadanescu (46 de articole)
Media & Public Relations on the serious times, lover of beautiful things on my free time.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: